tehranpars
VIRA PHYSIOTHERAPY CLINIC
شناخت کلی فیزیوتراپیست
فیزیوتراپیست کیست و چه زمان باید به آن مراجعه کرد؟
_________________
فیزیوتراپی تهرانپارس
کلینیک تخصصی ویــــرا
فیزیوتراپی چیست؟
فیزیوتراپی در واقع یکی از علوم اصلی توانبخشی است و در زیر مجموعه rehabilitation و توانبخشی قرار میگیرد.
هدف اصلی از درمان فیزیوتراپی بهبود عملکرد، افزایش دامنه حرکات، افزایش قدرت عضلات، انعطاف عضلات، تحمل عضلات، بهبود زندگی فرد، بهبود وضعیت راه رفتن و در نهایت بهبود عملکرد کلی فرد هست.
هر چیزی که مربوط به حرکت انسانها میشود به فیزیوتراپی مرتبط هست و میتواند در آن دخالت داشته باشد.
فیزیوتراپی علمی است که نه تنها در بهبود کیفیت زندگی افراد نقش دارد، بلکه میتواند از ایجاد آسیب هم پیشگیری کند. هم بخشی از سیستم توانبخشی است و هم در مراقبتهای حاد نقش دارد. به علاوه در حفظ عملکردهای حرکتی، مدیریت بیماریهای مزمن و … هم فعالیت میکند.
برای مثال زمانی که شخصی به خاطر تصادف، بیماری و … توانایی جسمی و حرکتیاش را از دست میدهد درمان فیزیوتراپی در بیمارستان لاله میتواند در هر مرحلهای از زندگی افراد، کمک کننده باشد. همچنین تکنیک های فیزیوتراپی در خانه برای بیمارانی که به خاطر کهولت سن یا آسیبهای نخاعی قادر به حرکت نیستند بسیار مفید است.
فیزیوتراپیست با استفاده از علم آناتومی، فیزیولوژی، علم شناخت بیماریها و عوارض حرکتی ناشی از آن برای بیماران برنامه درمانی طراحی میکند، که شامل موارد زیر است:
- تمرین درمانی برای بهبود وضعیت حرکتی بیماران
- درمانهای دستی
- استفاده از ابزارهای خاص، دستگاههای الکتروتراپی
- و سایر تجهیزات مورد نیاز که به بهبود بیماران کمک میکند
فیزیوتراپی شرق تهران
فیزیوتراپی تهرانپارس در زمینه های درمان های اسکلتی، عضلانی و ارتوپدی در تهرانپارس و رسالت آماده ارایه خدمات به شما همشهریان عزیز می باشد
فیزیوتراپیست کیست؟
فیزیوتراپی برای درمان چه مشکلاتی به کار می رود؟
بدیهی است که امروزه فیزیوتراپی یکی دیگر از متعادل ترین و کم ریسک ترین شیوه ها و روش های درمانی می باشد. در واقع فیزیوتراپی روشی موثر است که علاوه بر بهبود و درمان ناراحتی ها و عارضه های گوناگون، از فواید بسیار زیادی نیز برخوردار می باشد. فوایدی که از جمله محبوب ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کنترل و کاهش ابتلا به بیماری دیابت
- کنترل و پیشگیری از بروز بیماری های قلبی و عروقی
- پیشگیری و یا درمان ناراحتی های ناشی از آسیب های احتمالی ورزشی
- کمک به کودکان و افراد مبتلا به مشکلات حرکتی و کاهش احتمالات زمین خوردگی
- کنترل و پیشگیری از بروز بیماری های ریوی
- کنترل و درمان آرتروز
- کاهش وزن و لاغری
فواید فیزیوتراپی
مهمترین فایده فیزیوتراپی این است که فرد را به کیفیت زندگی بالاتری برساند، عملکرد را تا جایی که امکانپذیر هست به حد مطلوب برای آن فرد برساند (لزوما نه حد مطلوبی که برای همه آدمها هست) و بتواند عملکرد را بهبود داده و حرکت بهتر شود و در نهایت کیفیت زندگی فرد بهتر شود.
بنابراین از فواید فیزیوتراپی هم افراد سالم میتوانند بهره ببرند (برای پیشگیری از آسیب و نگه داشتن خودشان در بالاترین سطح عملکری) و هم افرادی که به نحوی آسیب خاصی داشتند. (برای برگشتن به بالاترین سطح عملکرد و فعالیت خودشان)
فیزیوتراپی هم در درمان و هم در پیشگیری از آسیب میتواند به شدت کمک کننده باشد. همچنین در پیشگیری از آسیب مجدد، برای افرادی که دچار عارضه و مشکلات خاصی شدهاند مفید است.
رایج ترین متد های درمانی در فیزیوتراپی
الکتروتراپی یا همان استفاده از جریان های الکتریکی، مغناطیسی، لیزر، اولتراسوند و … است. هر کدام از موارد بالا خواص مخصوص خود را دارند. رایج ترین استفاده هایی که از جریان های الکتریکی میشود تحریک پوست یا تحریک عضله و عصب است و ممکن است برای کاهش درد استفاده شود یا برای تقویت و فعالسازی عضله !
- منوال تراپی شامل یکسری تکنیک های دستی است که با هدف کاهش درد یا ناتوانی اسکلتی عضلانی استفاده می شود.
- تمرین درمانی شامل یکسری تمرینات است که مخصوص هر فرد داده می شود و با کاهش التهاب( در صورت وجود)، حفظ دامنه ی حرکتی وبهبود قدرت و استقامت عضلانی به کاهش علائم یا بهبود عملکرد کمک می کند.
- هیدروتراپی بطور خلاصه دو خاصیت مهم آب در رابطه با این موضوع؛ کاهش وزن بدن در آب و از طرفی ایجاد مقاومت در برابر حرکت است. کاهش وزن بدن در آب باعث می شود که وزن روی مفاصل کم شود و فشار کمتری به آنها وارد شود که اهمیت این مسئله را در بیماری های تخریب مفصلی مثل آرتروز شاهد هستیم . از طرفی ایجاد مقاومت توسط آب باعث می شود که تمرینات کمی با مقاومت انجام شود.
تعداد جلسات فیزیوتراپی
تعداد جلسات فیزیوتراپی خیلی وابسته به مشکل فرد و تشخیص پزشک دارد. به صورت نرمال پزشکان جلسات فیزیوتراپی را به صورت ۱۰ جلسه مینویسند و اگر نیاز به درمان باشد و فرد بهبود پیدا نکرده باشه تعداد جلسات بیشتر هم خواهد شد.
یک سری از پزشکان ممکن است تعداد جلسات را ۵ جلسه ذکر کنند. مثلا برای کسی که شاک ویو دارد یا مشکل خیلی جدی ندارد که راحت قابل حل است، ۵ جلسه تجویز میشود.
بیشترین حالتی که شایع میباشد ۱۰ جلسه است. در خیلی مواقع هم دیده شده ۱۵ جلسه، ۲۰ جلسه یا نهایتا ۳۰ جلسه در یک نسخه نوشته میشود.
ولی به صورت کلی فیزیوتراپی برای همه بیماران ۱۰ جلسه انجام میشود، ولی اگر نیاز به تمدید داشته باشند، با تشخیص پزشک این تعداد جلسات میتواند تمدید هم شود.
برای مثال در بیمارانی که مشکلات شکستگی یا محدوده دامنه حرکتی دارند، این تعداد جلسات میتواند به ۲۰ یا ۳۰ تا هم برسد. یا در افرادی که مشکلات کمر درد دارند ممکن است تعداد جلسات فیزیوتراپی به ۱۵ یا ۲۰ هم برسد.
ولی در بیمارانی که مشکلات نورولوژیک دارند مانند سکته مغزی این تعداد جلسات با توجه به شرایط بیمار و مشکلی که دارد حداقل ۲۰ و ۳۰ جلسه و تا ۵۰ و ۶۰ جلسه است.
در کل تعداد جلسات فیزیوتراپی خیلی وابسته به مشکلات بیمار و شدت آن مشکل دارد.
سوالاتی که فیزیوتراپیست از شما میپرسد
فیزیوتراپیست در مرحله اول باید تا آنجا که ممکن است جزئیات وضعیت شما را بفهمد. فیزیوتراپیست از شما سؤال خواهد کرد:
- مشکل شما از کجا شروع شد
- آیا جراحتی و آسیبی دیدهاید یا
- آیا مشکل شما بدون هیچ دلیل واضحی بوجود آمده است
برای اینکه بدانید علائم شما به فعالیتهای خاص فیزیکی چه واکنشی نشان میدهد، باید فیزیوتراپیست شما بداند که:
- چه چیزی درد را بدتر میکند
- چه چیزی درد را تسکین میدهد
- چه چیزی هیچ تاثیری بر روی درد ندارد
چگونگی نوسان درد شما در طی یک دوره 24 ساعته و چگونگی احساس آن در شب نیز مهم است.
همچنین فیزیوتراپیست باید بداند:
- صدمات مربوط به گذشته، مشابه یا متفاوت
- آیا دارویی مصرف میکنید؟
- آیا آزمایش اشعه ایکس یا سایر اسکنها بر روی شما انجام شده است
- وضعیت سلامت عمومی شما چگونه است
چه زمانی باید به فیزیوتراپ مراجعه کرد؟
۱۰ دلیل رایج و مهم برای مراجعه به متخصص فیزیوتراپی به شرح زیر میباشد:
پیشگیری از بروز آسیب دیدگی
ورزشکاران ارتباط نزدیک و تنگاتنگی با فیزیوتراپی خود دارند اما در سایر افراد کلمه فیزیوتراپ و مراجعه به متخصص فیزیوتراپی میتواند خیلی عجیب و غریب باشد. متخصص فیزیوتراپی به فردی گفته میشود که در زمینه پیشگیری از بروز آسیب دیدگی تخصص دارد. پیشگیری از آسیب دیدگی شامل فرآیند اصلاح حالت بدن و بهبود الگوی ایستادن و راه رفتن برای کاهش ریسک بروز آسیب دیدگی یا آسیب دیدگی مجدد است. معمولا افراد مختلف زمانی به دنبال متخصص فیزیوتراپی هستند و از توصیههای او پیروی میکنند که دچار آسیب دیدگی شدهاند و میخواهند که دوباره به باشگاه بروند اما میترسند مجدداً آسیب ببینند یا آنکه دچار مشکلات دیگری از قبیل درد پایین کمر شوند. متخصص فیزیوتراپی به شما برای توان بخشی و تقویت بدن کمک میکند تا ریسک بروز مجدد آسیب دیدگی کاهش پیدا کند. همان طور که میدانید پیشگیری خیلی بهتر از درمان است به همین دلیل قبل از آنکه به باشگاه بروید و شروع به ورزش کردن نمایید بهتر است از توصیههای متخصص فیزیوتراپی استفاده کنید تا دچار مشکل نشوید. به خاطر داشته باشید که متخصص فیزیوتراپی هم اهداف ورزشی شما را درک میکند و هم میداند چگونه از شما در برابر آسیب دیدگی محافظت کند. هنگامی که شما برای پیشگیری از بروز آسیب دیدگی به متخصص فیزیوتراپی مراجعه میکنید به طور کامل شما را ارزیابی میکند و سوالاتی را از شما میپرسد تا سابقه پزشکی شما، شرایط فعلی و اهدافی که در آینده دارید را بررسی کند. سپس وضعیت جسمانی شما را ارزیابی میکند تا اطلاعات بهتری را در خصوص نحوه راه رفتن شما به دست بیاورد و با نقاط ضعفی که دارید و باید برطرف شوند آشنایی پیدا کند. متخصص فیزیوتراپی پس از انجام معاینه و تشخیص میتواند یک مسیر صحیح را برای دستیابی به موفقیت و دسترسی به اهداف و همچنین جلوگیری از بروز آسیب دیدگی طراحی کند. اگر شما مستعد آسیب دیدگی هستید بهتر است هر چه زودتر به متخصص فیزیوتراپی مراجعه کنید تا ریسک بروز آسیب دیدگی در شما کاهش پیدا کند. این اقدام باعث میشود که ریسک بروز درد و مشکلات مرتبط با آسیب دیدگی یک عضو کاهش پیدا کند و در پول شما صرفه جویی شود.
اصلاح حالت بدن
دلایل زیادی برای مراجعه به متخصص فیزیوتراپی وجود دارد و اصلاح حالت بدن یکی از این موارد است زیرا نامناسب بودن حالت بدن باعث میشود که ریسک بروز درد افزایش پیدا کند. معمولا اکثر ما در طول روز هنگامی که انجام فعالیتهای روزمره خود میپردازیم توجهی به حالت بدن مان نداریم. اگر شما دچار درد یا آسیب دیدگی در ناحیه گردن، کمر و یا پاها هستید اولین عاملی که باید به آن توجه ویژه داشته باشید حالت بدن است. نامناسب بودن حالت بدن که به علت ارگونومی نامناسب به وجود میآید یکی از دلایل بسیار شایع در بروز سردرد در افرادی است که زیاد پشت میز مینشیند. با توجه به این مسئله متخصص فیزیوتراپی میتواند به شما کمک کند توجه بیشتری به حالت بدن خود داشته باشید و از شما میخواهد ارتفاع میز و صندلی خود را به نحوی تنظیم کنید که مجبور نباشید برای تسلط به میز، خودتان را خم کنید. او همچنین بهبود عملکرد عضلات بدن کمک میکند تا از بروز درد جلوگیری شود و حالت بدن شما اصلاح گردد. به طور کلی متخصص فیزیوتراپی به طراحی تمرینات ورزشی خاصی میپردازد و باعث تقویت عضلات بدن شوند و شما را در فرآیند درمان بهبود همراهی خواهد کرد.
تسکین درد عمومی
احتمالاً شما دچار یک آسیب دیدگی خاص نشده اید که باعث بروز درد شود. درد شایع و گسترده میتواند با برخی اختلالات از قبیل فیبرومیالژی، تحرک بیش از حد و بیماریهای روماتولوژیکی سیستمیک ارتباط داشته باشد که در این شرایط متخصص فیزیوتراپی میتواند به شما برای تسکین درد کمک کند. متخصص فیزیوتراپی از روشهای درمان دستی استفاده میکند تا برخی از مسیرهای عصبی خاص را تحریک کند که میزان حساسیت خود را کاهش دهند و به این ترتیب از شدت درد شما کاسته خواهد شد. متخصص فیزیوتراپی هم چنین روشهایی را به شما یاد میدهد که با احساس خستگی مبارزه کنید، سطح فعالیتهای جسمانی و روزمره خود را مطابق با شرایط فیزیکی خود تنظیم کنید و به شما یاد میدهد چگونه به تدریج توانایی خود را برای انجام کارهای ضروری افزایش دهید و از انجام دادن فعالیتهای دلخواه خود لذت ببرید.
بهبود کشش و انعطاف پذیری بدن
اگر شما به واسطه شغلی که دارید زیاد پشت میز مینشینید احتمالا فکر میکنید چون فعالیت جسمانی ندارید نیازی به انجام حرکات کششی نیست اما نشستن به مدت طولانی باعث گرفتگی و سفت شدن عضلات قسمت پایین کمر و عضلات همسترینگ خواهد شد. برای جلوگیری از بروز این مشکل باید به طور منظم بلند شوید، راه بروید و به انجام حرکات کششی بپردازید تا از بروز درد ناشی از نشستن به مدت طولانی جلوگیری شود. در زمان استراحت خود سعی کنید فعالیت جسمانی داشته باشید زیرا این کار برای سلامت عمومی شما مفید است. اگر شما در طول روز مدت زیادی را به تایپ کردن پشت میز کامپیوتر میگذرانید باید در طول روز به انجام حرکات کششی مخصوص ساعد و کشش عضلات مچ دست خود بپردازید. آیا از درد گردن نیز رنج میبرید؟ به دنبال یک برنامه کششی برای رفع عضلات گردن خود باشید تا درد گردن در شما بهبود پیدا کند. متخصص فیزیوتراپی در زمینه سلامت عضلانی تخصص دارد و میتواند یک برنامه کششی و حرکتی دقیق را برای شما طراحی کند. شما میتوانید از یادآور گوشی خود استفاده کنید که در فواصل منظم زنگ بزند و به شما برای انجام دادن حرکات کششی هشدار بدهد. این اقدام در حفظ سلامت شما کاملاً ضروری است. با این حال انجام دادن حرکات کششی در برخی از افراد باعث بهبود سفتی و گرفتگی عضلات نمیشود که این امر میتواند یکی از علائم فعالیت بیش از حد و انعطاف پذیری زیاد بدن باشد. اگر عضلات شما نتوانند از مفاصل منعطف بدن محافظت کنند مغز به عضلات بزرگ دستور میدهد که به مفاصل کمک نمایند. در این حالت انجام دادن حرکات کششی نه تنها باعث بهبود بیمار نمیشود بلکه بدتر شدن مشکل را نیز به دنبال خواهد داشت. متخصص فیزیوتراپی که در این زمینه تخصص دارد میتواند تمریناتی را به شما یاد بدهد که با شرایط فعلی بدن شما مطابقت دارند.
بهبودی پس از یک عمل جراحی سخت
یکی از خدماتی که توسط متخصص فیزیوتراپی ارائه میشود کمک به تسریع فرایند بهبود پس از یک عمل جراحی سخت است. پس از جراحی شما تا مدتی نمیتوانید مانند قبل فعالیت جسمانی داشته باشید و ورزش کنید که این امر باعث بروز ضعف عضلانی و از بین رفتن تناسب فیزیکی بدن خواهد شد و به این ترتیب شروع مجدد فعالیتهای جسمانی برای شما خیلی دشوار میشود. متخصص فیزیوتراپی میتواند با طراحی یک برنامه توان بخشی پس از عمل به شما برای پیشرفت کمک کند تا بتوانید تناسب اندام و قدرت عضلات خود را به دست بیاورید.
کنترل بیماری
در تعداد زیادی از موارد ممکن است پزشک وجود یک بیماری را در شما تشخیص دهد و تنها راه درمانی که پزشک پیشنهاد میکند کنترل بیماری با مصرف برخی داروهای خاص باشد. دیابت نوع ۲، استئوآرتریت و بیماریهای قلبی نمونههایی از این اختلالاتی هستند که معمولاً درمان ندارند و با مصرف دارو کنترل میشوند. متخصص فیزیوتراپی با طراحی یک برنامه ورزشی مناسب بر اساس بیماری و یافتههای حاصل از ارزیابی دقیق شما یک برنامه جامع را برای کنترل اختلال ایجاد شده طراحی خواهد کرد. این اقدام بسیار ارزشمند است زیرا گاهی اوقات فرایند کنترل بیماری به کمک فیزیوتراپی به خوبی انجام میشود که برخی از بیماران دیگر نیازی به داروهای تجویز شده پزشک نخواهند داشت. اگر شما در فرایند کنترل بیماری قرار دارید همیشه با پزشک خود در خصوص حضور متخصص فیزیوتراپی و برنامه کنترل بیماری مشورت کنید.
کنترل محدودیت جسمانی
اختلالاتی وجود دارند که بیماران با آن مواجه میشوند و این مشکلات باعث محدودیت حرکتی در آنها خواهد شد گاهی اوقات این محدودیتها با بالا رفتن سن، تصادفات خودرویی، آسیب دیدگی یا شروع یک بیماری ناتوان کننده ارتباط دارد. متخصص فیزیوتراپی در زمینه کنترل این مشکلات و مدیریت محدودیتهای شما دارای مهارت و تخصص بالایی است و با آموزش دادن به برخی از عضلات خاص بدن و بهبود توانایی حرکتی شما برای انجام فعالیتهای روزمره و تجویز وسایل کمکی از قبیل بریس و واکر و مواردی از این قبیل به بهبود شرایط شما کمک خواهد کرد.
بهبودی پس از جراحی تعویض مفصل ران و لگن
اگر شما به دنبال یک دلیل برای مراجعه به متخصص فیزیوتراپی هستید بدون شک تعویض مفصل ران یا لگن یک دلیل عالی برای این کار محسوب میشود. متخصص فیزیوتراپی بر اساس یک اصل خاص با بیمارانی که به تعویض مفصل ران یا لگن پرداختهاند کار میکند. در این شرایط متخصص فیزیوتراپی میتواند دو کار مهم را برای بیمار انجام دهد. برخی از آنها روشهای توان بخشی قبل از عمل را توصیه میکنند که شامل ورزش کردن به مدت یک تا دو ماه قبل از عمل است تا باعث تسریع فرآیند بهبود شوند. همچنین برنامه توان بخشی بعد از عمل برای کمک به فعالیت عضلات و هماهنگی آنها طبق شرایط قبل از عمل و بدون احساس درد کاملاً ضروری است. اگر شما عمل جراحی تعویض مفصل زانو یا ران را انجام داده اید و یا قصد انجام آن را دارید حتما به متخصص فیزیوتراپی مراجعه کنید.
استفاده به موقع و منظم از عضلات
استفاده به موقع و منظم از عضلات به همه افراد اعم از افراد مسنی که درد کمر دارند تا ورزشکارانی که پس از یک آسیب دیدگی به ورزش پرداختهاند یا افرادی که به هر نحوی میخواهند عملکرد خود را بهبود بخشند توصیه میشود. برخی از متخصصین فیزیوتراپی از وسایل و سنسورهای خاصی استفاده میکنند تا فعالیت عضلات و الگوهای حرکتی شما را ارزیابی نمایند. اولتراسوند نیز یک روش فوق العاده است که به متخصص فیزیوتراپی کمک میکند بتواند عضلات زیر پوست را مشاهده کند و از سلامت و توانایی آنها برای فعالیت و محافظت از بدن در هنگام حرکت اطمینان حاصل کند. با این کار امکان شناسایی برخی از نقاط ضعیف تر در سراسر بدن و کمک به فرایند بهبود و تسریع آن و افزایش عملکرد فرد ورزشکار میسر خواهد شد. این اقدام برای تعداد زیادی از ورزشکاران جوان که به دنبال افزایش عملکرد جسمانی خود هستند و افرادی که قصد تقویت نقاط ضعیف بدن خود را دارند کاملاً ضروری و ارزشمند است.